Veelgestelde vragen

FAQ

Neem contact op

Veelgestelde vragen (FAQ)

Een anhydriet gietvloer is de laatste tijd een veelgemaakte keus wat betreft ondervloeren. Het is een veelzijdige vloer die zowel voor jouw woning geschikt is als voor een kantoorpand. W.J. Hoep is gespecialiseerd in anhydriet vloeren. Met de korte droogtijd en een zeer hoge weerstand, is deze egale vloer een goede keus.

Kwalitatieve vloer, mooi glad en stootbestendig: de anhydrietvloer is een uitstekende keus voor zowel een zakelijk pand als de eigen woning.

Wanneer je graag een anhydrietvloer wilt laten storten, is het goed om te weten waar de vloer uit bestaat. Een anhydrietvloer is een gietdekvloer die bestaat uit mortel. Deze mortel bestaat uit zand (betonzand), bindmiddel (anhydriet) en leidingwater.

 

Door verschillende verhoudingen te gebruiken kan de vloeibaarheid en de sterkte van de mortel bepaald worden. Normaliter wordt er gebruik gemaakt van de verhouding C25, afhankelijk van de wens van de klant is het mogelijk om hier vanaf te wijken. Alle andere verhoudingen zijn mogelijk, in overleg.

 

Er bestaan verschillende soorten anhydriet, wij gebruiken Gyvlon. Anhydriet is calciumsulfaat (soort gips en zeker geen cement). Anhydrietvloeren worden daarom ook wel calciumsulfaat- vloeren genoemd.

 

Bij verschillende toepassingen en ondergronden van anhydriet wordt er een andere dikte vereist.

 

Daarnaast betekent de dikte van een anhydrietvloer veel voor de droogtijd. De dikte van een anhydriet gietvloer is als volgt bij onderstaande toepassingen:

  • Op vaste ondergrond (beton) minimaal 30 mm.

  • Op isolatie (zwevend) minimaal 25 mm. boven de leidingen.

  • Vloerverwarming op vaste ondergrond (beton) minimaal 25 mm. boven de leidingen.

  • Vloerverwarming op isolatie (zwevend) minimaal 25 mm. boven de leidingen.

De totale dikte van de vloer kan beter niet dikker zijn dan 80 mm. i.v.m. de droogtijd en extra gewicht, uitzondering hierop is Renomortel (dat kan dunner). Zie Albeton of Gyvlon.

 

LET OP: de Anhydrietvloer is géén eindvloer, er dient nog een topafwerking te worden aangebracht. Dit kan nadat de anhydrietvloer droogtijd erop zit.

Een anhydrietvloer droogt op zich vrij snel, geheel afhankelijk van de dikte waarin de anhydriet dekvloer is gegoten. Je moet rekening houden met zo’n 1 cm per week aan droogtijd.

 

Om deze droogtijd zo kort mogelijk te laten zijn, is het volgende van belang: goed ventileren, geen nieuw water op de vloer gooien en de vloer niet afdekken. Geforceerd drogen is mogelijk met anhydriet vloerverwarming, zie het opstartprotocol (zie website Gyvlon).

Een anhydrietvloer kent de volgende voordelen:

  • Beloopbaar na 24 - 36 uur.

  • Hoge weerstand bij puntbelasting (een grote druk, buigsterkte).

  • Homogene samenstelling (overal even sterk).

  • Geschikt voor grote ruimtes zonder dilatatie.

  • Vlak.

  • Snelle en makkelijke verwerking (ARBO).

  • Energie besparend door een zéér goede warmtegeleiding bij vloerverwarming.

  • Dunne laagdikte bij zwevende vloeren (geïsoleerde ondervloer en kantstrook).

  • Alle soorten topafwerking zoals hout, parket, laminaat, pvc, pu, epoxy, mineraal enz.(mits voorzien van de juiste soort primer, egaliner of lijm en voegafwerking).

 

Naast de ruime anhydrietvloer voordelen, heeft de vloer helaas, maar geheel logisch, ook nadelen. Een anhydrietvloer kent nadelen met betrekking op met name de plaats waar vloeren toegepast kunnen worden. De anhydriet dekvloer is namelijk niet geschikt in ruimtes waar het constant nat is, zoals douches, de omranding van zwembaden of buiten (tip: badkamervloer uitsparen en afwerken met mortel op cement- basis of Eurocol).

 

Daarnaast ontstaan er soms hele kleine luchtbelletjes bij de vloerverwarming-leidingen, maar deze kunnen ook weer gemakkelijk weggeschuurd worden.

 

De vloer kan niet goed op afschot (helling) worden gegoten max. 1 cm. aflopend per 4 strekkendemeter. Dit was de laatste van de enige drie anhydrietvloer nadelen en al zeggen we het zelf, dat valt best mee. Helemaal als je geen hellende vloer hebt en ook niet je vloer buiten of in de badkamer wilt laten storten.

Anhydrietvloer

Neem contact op

W.J. HOEP ANHYDRIETVLOERBESTELLEN.NL

Neem contact op via 06 250 17 308 of wjhoep@quicknet.nl